+420 725 743 040
Daněk evropský nebo také skvrnitý s typickými lopatovitými parohy patří do čeledi jelenovití. Samice se nazývá daněla. Samec dorůstá do výšky okolo 100 cm v kohoutku a váží 40–95 kg, u samic se výška pohybuje mezi 75 a 90 cm a váha mezi 25 a 50 kg. V létě se srst daňků zbarvuje do červenohnědý s bílými skvrnami v podélných řadách. Břicho, vnitřní strany běhů a tzv. zrcátko, bílá plocha v okolí řiti, jsou čistě bílé. Po celém hřbetě až k špičce ocasu se táhne černý pruh. Ocas se nazývá kelka a slouží i jako dorozumívací prostředek. Když je zvíře v klidu, neustálí jí pohupuje, při útěku ji vztyčí. V zimě je srst tmavohnědá a skvrny nejsou téměř patrné. Daňčí parohy mají lopatkovitý tvar s očníkem a opěrátkem, lemují je zářezy. 
Daněk původní pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie, již v období antiky se choval na okrasu i pro chutné maso v Itálii a jižní Francii. Obývá především listnaté a smíšené lesy, jeho aktuální populace v ČR čítá okolo 11 000 kusů. Živí se především bylinami a trávou, ale nepohrdne ani kaštany, žaludy nebo obilninami. Na našem území se loví v období od 16. 8. do 31. 12., většinou na čekané nebo šoulačkou.