Zážitek pro děti i dospělé

Privátní obora pana Novotného se nachází ve zvlněném pohoří Bílých Karpat na ploše 1600ha a obklopuje ji téměř 30 km oborního plotu. Pozorovatelny jsou vybudované s akcentem na  pozorování a fotografování jelení, dančí a černé zvěře téměř z „okna“ a nabízejí nádherné výhledy na stráně se solitérními duby, které jsou pro toto území typické. Část luk v oboře je v režimu přírodní rezervace z důvodu ochrany původních orchidejí. Pobyt doporučujeme milovníkům přírody, studentům  SŠ a VŠ se zaměřením na ochranu přírody, myslivost a lesnictví  a také  fotografům atp. Inspirací jsou nám dlouhodobě používané pozorovatelny v NP Šumava. Odborný výklad k dané problematice Vám podá oborník. Je zde možnost také nastudovat herbář rostlin z místní flory včetně vzácných orchideí. V případě nepohody si lze u nás i odpočinout a v zimním období i zatopit.

rybareni_1

Zapůjčení dalšího vybavení

Vaším dalším zážitkem může být i návštěva střelnice nebo pozorování zvěře z kazatelen.

  • rybaření + zapůjčení udic (za poplatek)
  • jízdní kola, elektrokola, motorky
  • kotlík k vaření guláše či jiných pochutin
  • dalekohledy, motorová pila a další

Kukuřice pro přilákání zvěře

V jednotlivých pozorovatelnách je pro zvěř připraven kyblík kukuřice – můžete ji dát na místo, kam chcete zvěř přilákat.  Zvěř si bude pochutnávat na oblíbené pochoutce a vy ji můžete ze svého stanoviště nerušeně fotografovat. Je potřeba počítat s tím, že ideální dobou pro pozorování je časné ráno a podvečer .

kukurice_1
NA SAMOTĚ U LESA

Vůně pravého dřeva

Na stavbu pozorovatel jsme použili smrky z naší obory. Vybrali jsme to nejkvalitnější dřevo, které má velmi dlouhou životnost v jakýchkoli klimatických podmínkách.

Známe všechny odpovědi

Často kladené otázky

Jakým způsobem je chata vytápěná?

V pozorovatelnách se nachází kamna na tuhá paliva, které můžete využít k vaření na plotně nebo k pečení troubě. Jakmile v kamnech zatopíte, ohřeje se chata asi do hodiny.

Je na místě mobilní signál?

Bohužel ne. Pokud budete potřebovat vyřídit naléhavý telefonát, doporučujeme vydat se do obce Radějov.

Musím si přivézt vlastní povlečení?

Povlečení není nutností, rozhodně si však s sebou vemte spacák a obuv do chaty na přezutí.

Co se dá dělat v okolí?

Z oken či terasy pozorovatelny můžete pozorovat zvěř v jejím přirozeném prostředí. Pokud se budete chtít vydat i dále do obory, kontaktujte nás prosím a domluvíme se na konkrétní trase a pravidlech. Mimo těsné okolí pozorovatelny se můžete vydat po turistické značce. Rozloha obory je asi 1600ha, asi polovina je volně přístupná. 

Jak je to daleko do nejbližší civilizace?

Obec Radějov je vzdálená 3 kilometry, město Strážnice pak asi 5 kilometrů. V lovecké sezóně se do nebo z obory dostanete po domluvě hlavní bránou, mimo sezonu jsou k dispozici přelezy pro turisty.

Jak je to s dopravou na místo?

K pozorovatelně můžete přijet vlastním autem a zaparkovat zde. Na základě předchozí domluvy vám po ohlášení umožníme vjezd bránou. Vlastní pozorovatelny jsou po oboře  asymetricky rozmístěny . Zaparkujete a dále využívat auto po resortu není dovoleno.

Musím skládat vratnou zálohu?

Vratnou zálohu nevyžadujeme.